Agnes von Krusenstjerna

Under 30-talet bodde Agnes von Krusenstjerna i fastigheten med sin man.

Därför har vi ägnat en del av vår sida till hennes minne.

Källa: http://www.krusenstierna.se/framstaende-personer/

Agnes von Krusenstjerna var författare och är mest känd för sina romansviter Fröknarna von Pahlenoch Fattigadel som gavs ut på 1930-talet.

Hon föddes 1894 i Växjö och var dotter till Eva Hamilton och Wilhelm Ernst von Krusenstjerna, som då var kapten vid Kalmar regemente. Familjen flyttade 1898 till Visby och 1902 till Gävle där hennes far utnämnts till överste. När han pensionerades 1909 flyttade familjen till Stockholm. Agnes von Krusenstjerna gifte sig 1921 med David Sprengel som var kritiker och författare. 1940 dog hon 46 år gammal av en hjärntumör.

På mödernet var Agnes von Krusenstjerna barnbarns barn till författaren och historikern Erik Gustaf Geijer.

Agnes von Krusenstjernas uppväxtmiljö hade stor betydelse för hennes författarskap. Hon debuterade 1917 med flickromanen Ninas dagbok, som ett år senare följdes av Helenas första kärlek. Hon fick sitt genombrott med Tonyböckerna, en trilogi som gavs ut 1922-26 och handlade om en ung adelsflickas uppvaknande till kvinna. Böckerna skildrade tabubelagda ämnen som sexualitet och sinnessjukdom och väckte uppseende .

Fröknarna von Pahlen, som gavs ut i sju band mellan 1930 och 1935, har kallats en kvinnlig kollektivroman, en släktroman och en biologisk roman. Den tar upp fjorton kvinnors levnadsöden och handlar ytterst om hur kvinnan ska bli fri från de begränsningar som könsskräck och kvinnoförakt orsakar. De fyra sista böckerna i serien utlöste den så kallade Krusenstjernafejden, som utvecklades till en tvåårig, hätsk strid om litteratur och moral. Det var framförallt den öppna skildringen av kvinnors sexualitet som upprörde kritikerna. Flera författare tog däremot Agnes von Krusenstiernas parti, bland andra Karin Boye, Eyvond Johnson, Johannes Edfelt och Torgny Segerstedt.

Fattigadel anses vara Agnes von Krusenstjernas främsta verk. Det är en utvecklingsroman och släktkrönika, men också en uppgörelse med både uppväxtmiljön och modersgestalten. I romanseriens centrum står Viveka von Lagercrona, vars liv skildras från barndomen till uppbrottet från familjen.

Mai Zetterling har gjort två filmer om Agnes von Krusenstierna och hennes romaner. Älskande par från 1964 är en filmatisering av Fröknarna von Pahlen medan Amorosa från 1986 skildrar Agnes von Krusenstiernas liv.

 

 

 

 

Intressant artikel finns att läsa 

http://wwwold.gd.se/kultur/agnes/1.4025983-hatad-och-fortalad-men-alltid-vid-agnes-sida

samt

http://www.svd.se/kultur/agnes-von-krusenstjerna-forblir-en-svarplacerad-pusselbit_8207460.svd